fbpx

Taloyhtiö asennutti tasakatolle Kotiwatti-aurinkovoimalan

Hannu Mäkinen, As Oy Jyväskylän Solina:
"Olemme tyytyväisiä Prima-rakentajilta saamaamme palveluun. Annan yleisarvosanaksi kiitettävän ja suosittelen muillekin!”

Asunto Oy Jyväskylän Solina sijaitsee lähellä Seppälän palveluita, kauniilla asuinalueella Jyväskylässä. Taloyhtiöön hankittiin aurinkosähköjärjestelmä pienentämään jatkuvasti kasvavaa sähkölaskua, sekä nostamaan taloyhtiön asuntojen jälleenmyyntiarvoa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Mäkinen.

Mäkinen kertoo, että hänen perheensä kesämökillä aurinkopaneelit ovat tuottaneet sähköä jo vuosia ja että taloyhtiössä oli muitakin, joilla oli entuudestaan kokemusta aurinkosähkön hyödyntämisestä. Taloyhtiössä asiasta juteltiin ensin pihakeskusteluissa ja lopulta asiasta keskusteltiin yhtiökokouksessa, jossa havaittiinkin tarve yhteiselle keskustelutilaisuudelle, jotta kaikilla on sama ja ajantasainen tieto aurinkosähkön hyödyntämisestä. Keskustelutilaisuuden jälkeen asia vietiin vielä yhtiökokoukseen käsiteltäväksi ja hankintapäätös tehtiinkin lopulta yksimielisesti.

Seuraavana vaiheena alkoikin sitten hankkeen kilpailutus. Hannu Mäkinen etsi hakukoneella vaihtoehtoisia aurinkosähkötoimittajia ja vieraili alaan liittyvillä messuilla, joissa hän pääsi keskustelemaan aiheesta alan eri toimijoiden kanssa. Hän pyysi tarjouksia lukuisilta yrityksiltä ja sai yllätyksekseen kuulla, että läheskään kaikki toimijat eivät olleet halukkaita tarjoamaan tasakatolle aurinkopaneeleita, koska heiltä puuttui aurinkopaneelivalmistajien takuuehdot täyttävä tasakattoteline. Lopulta viisi yritystä, Prima-rakentajat mukaan luettuna, teki urakkatarjouksen.
Kun tarjoukset oli saatu, ne käytiin tarkasti läpi. Erityinen huomio kiinnitettiin muun muassa

  • tarjottujen tuotteiden (aurinkopaneeli, invertteri, verkkoakku, etäseuranta) sopivuudesta tasakattoasennukseen
  • takuuaikojen pituuteen
  • kiinnitysjärjestelmään
  • hintatasoon
  • tarjousvaiheessa saatuun palvelutasoon
  • ”mututuntumaan”.

Hannu sanookin, että kilpailutus vaati työtä, mutta se kannatti tehdä ja lopulta yhteistyökumppaniksi valittiin Prima-rakentajat, joka pystyi tarjoamaan kustannustehokkaan ja laadukkaan kokonaispaketin uudella Oriman ja Scanofficen kehittämällä tasakattoasennuksiin suunnitellulla Orima Heavy Snow Load aurinkopaneelitelineellä. Kyseessä onkin markkinoiden ainoa tasakattoteline, joka tukee aurinkopaneelin kehystä kauttaaltaan neljältä sivulta ja joka on testattu 700kg:n kuormalla. Näiden ansiosta tälle telineelle asennettu aurinkopaneeli kestää rakentamismääräysten mukaiset lumikuormat kaikkialla Suomessa ja jolla aurinkopaneelivalmistajan tuottotakuu pysyy voimassa. Tämä luonnollisesti vakuutti taloyhtiön päättäjät. Lisätietoa tasakattotelineestä löytyy tästä artikkelistamme.

Prima-rakentajat teki tarjousvaiheessa taloyhtiölle sähkönkulutuksen pohjalta aurinkovoimalasuunnitelman, sekä tarkistuslaskelman oikeankokoisesta aurinkovoimalasta. Aurinkopaneeliksi valittiin Canadian Solarin kaksoiskennopaneelit (half-cut), joiden tuottokyky myös varjostustilanteissa on perinteisiä aurinkopaneeleita parempi. Invertteriksi valittiin markkinoiden pisimmällä, 10 vuoden tehdastakuulla varustettu Sofar Solar. Hannu ja Prima-rakentajien Mikko Laurila suunnittelivat kokonaisuuden niin, että aurinkopaneelijärjestelmään saatiin invertterivalinnalla mahdollista myöhempää laajennustarvetta varten myös laajennusvaraa.
Mikko kertoo, että Sofar Solarin invertteriä on kehuttu paljon pitkän takuun lisäksi myös siksi, että siinä on suomenkielinen käyttövalikko, etäseuranta, valmius akustoa varten ja mahdollisuus hyödyntää useampaan ilmansuuntaan asennettuja aurinkopaneeleja.
Hannu Mäkinen kehuukin Prima-rakentajien asentamaa aurinkovoimalaa estoitta. Suuri yllätys oli se, että tuottokykyä on esimerkiksi aamuhämärässä.

”Se on minut yllättänyt, että järjestelmä on niinkin herkkä toimimaan. Paneelit tuottavat jopa puolipimeässä!”

Myös se, että tasakattoasennuksessa käytetty kelluva kattokiinnitysjärjestelmä ei vaatinut huopakattoon yhtään reikää, oli mieluinen asia. ”Paneelit saatiin tasakatolla käännettyä kohti aurinkoa, tuulikuormat huomioitiin ja painokiviä laitettiin oikea määrä, Hannu kertaa.”

”Turvallisen kiinnityksen ohella jokaiselta sivulta täyden tuen paneeleille antava, taipumisen estävä telinerakenne on ainutlaatuinen ja varmistaa aurinkopaneelivalmistajan myöntämän pitkän tuottotakuun säilymisen. Kaiken lisäksi se on erittäin helppo asentaa, toteaa Prima-rakentajien Mikko Laurila.”

Kuten omakotitaloissa, niin myös taloyhtiöissä kipuillaan usein isojen sähkölaskujen kanssa. Esimerkiksi ilmastointi- ja viilennyskoneet, yleisten tilojen ja pihojen valaistus, lämmitykseen ja lämmönjakoon käytettävät koneet imaisevat sähköä todella paljon. Solinan tapauksessa nämä ongelmat pienenevät, kun katolle asennetut aurinkopaneelit nyt leikkaavat taloyhtiön sähkölaskuja.

Aiemmin näytti siltä, että taloyhtiön sähkönkulutus vain kasvaa, mutta nyt sähköä tuotetaankin taloyhtiössä itse! Ja jos sähkön hinta tulevaisuudessa nousee, kasvaa aurinkosähkön tuoma hyöty entisestäänkin.

Hannu Mäkinen toteaa, että kun taloyhtiössä keskusteltiin aurinkosähköön investoimisesta, he miettivät myös ekologisuutta ja asuntojen arvonnousua. Aurinkosähkö nähtiin myös keinona pienentää hiilijalanjälkeä. Lopulta päätös oli helppo ja se nähtiin toimivana ratkaisuna säästää taloyhtiön varoja.
Solinan hallituksen puheenjohtaja Hannu Mäkinen toteaa lopuksi: ”Olemme tyytyväisiä Prima-rakentajilta saamaamme palveluun. Sovitut asiat hoidettiin kuten pitikin ja ajoissa. Myös asennus sujui ripeästi ja niin mallikkaasti, että jotkut asukkaistamme eivät sitä edes huomanneet. Hyvältä näyttää ja mukavasti kulkee. Annan yleisarvosanaksi kiitettävän ja suosittelen muillekin!”

Prima-rakentajat toimittaa tasakattoasennuksiin markkinoiden ainoan tasakattotelineen, joka tukee aurinkopaneelin kehystä kauttaaltaan neljältä sivulta ja joka on testattu 700kg:n kuormalla, minkä ansiosta paneeli kestää rakentamismääräysten mukaiset lumikuormat kaikkialla Suomessa.

Valikko