fbpx

Aurinkosähkö

Aurinkopaneelit talvella

Aurinkovoiman edut

Aurinkosähköön liittyy paljon tietämättömyyttä – ja vääriä käsityksiä. Alla niistä muutamia:

Suomen viileässä säässä aurinkopaneelit eivät toimi tehokkaasti! VÄÄRIN!
Viileämmässä ilmastossa aurinkopaneelit toimivat parhaiten.

Aurinkosähköä syntyy Suomen oloissa vain kesällä.VÄÄRIN!
Aurinkopaneelit tuottavat Suomessa 9 kk ajan sähköä vuosittain.

Keski-Euroopassa aurinkopaneelit ovat ok, eivät niinkään Suomessa.VÄÄRIN!
Suomen valoisampi ja pidempi päivä antavat enemmän energiaa.

Eivät aurinkopaneelit tuota kovin paljon sähköä.VÄÄRIN!
Aurinkopaneelit tuottavat merkittävän osan tarvitsemastasi sähköstä. Jos tuotat ylimääräistä, voit myydä sen valtakunnan sähköverkkoon.

Aurinkopaneelit ovat vikaherkkiä eivätkä kestä. VÄÄRIN!
Aurinkopaneelit ovat huoltovapaat ja käyttökulut ovat olemattomat. Aurinkolämpö on äänetön, saasteeton ja kestävä.

Aurinkosähköön siirtyminen on kallis investointi. VÄÄRIN!
Kotiwatti rahoittaa hankinnan joustavasti. Investointi tuottaa Sinulle 4-6 % tuoton.

Aurinkosähkön käytön opettelu on konstikasta ja vaatii insinöörin taitoja. VÄÄRIN!
Käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Aurinkosähkö on myös ekologinen ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Aurinkopaneeleita ei kannata eikä edes voi asentaa talvella.VÄÄRIN!
Aurinkopaneeleiden asennus käy talvellakin oikein mainiosti.

Aurinkoenergian soveltuvuus

Aurinkosähkö käy omakotitalon sähköntuottamiseen. Se soveltuu myös erilaisille kiinteistöyhtiöille, maatalousrakennuksiin ja liike- sekä teollisuusrakennuksiin. Edustajamme kertoo mielellään 20-30 % investointituesta, jota voit hakea näissä tapauksissa. Aurinkopaneelit sopivat myös kesämökille, jossa usein on kätevämpää tuottaa sähkö omilla aurinkopaneeleilla kuin liittyä yleiseen sähköverkkoon.

Vuosittainen keskituotto - aurinkosähkö

Aurinkopaneeleilla puhtautta ja luotettavuutta

Kotiwatin aurinkovoimalat on suunniteltu pitkän kokemuksen ja osaamisen pohjalta ympäristötietoisille asiakkaille, jotka haluavat hyödyntää puhdasta energiaa elämisessään ja pienentää sähkölaskuaan. Aurinkosähkö on lähes ainoa käytännöllinen tapa, jolla voi itse tuottaa sähköä huolettomasti ja luotettavasti. Katolle asennettu aurinkopaneelijärjestelmä voi parhaimmillaan tuottaa merkittävän osan kiinteistön tarvitsemasta vuosittaisesta sähköstä. Järjestelmän toimintaa voi halutessaan seurata voimalan omasta näytöstä, joka kertoo kumulatiivisen ja hetkittäisen tuotannon. Aurinkosähkövoimalan voi myös yhdistää kotitietokoneeseen.

Keskimääräinen vuosituotto valituissa kaupungeissa

Aurinkosähkön tuotto on laskettu 30 asteen kulmaan asennetulle etelään suunnatulle katolle. Kallistuskulman vaihdellessa 25 – 45 asteen välissä ja suuntauksen ollessa etelään muuttuu vuosituotto korkeintaan 3 – 4 %. Osittain varjostetut ja muuhun kuin etelään suunnatut paneelit tuottavat vähemmän. Esteettömästi auringonvaloa saava ja 30 – 45 asteen kallistuskulmassa oleva kaakkoon ja lounaaseen suunnattu paneelisto tuottaa 93 – 95 % siitä mitä suoraan etelään vastaavaan kulmaan asennettu paneelisto tuottaisi.

Aurinkosähköjärjestelmien hyödyt

Mitä hyötyä aurinkosähköjärjestelmästä on kylmässä ja pimeässä pohjolassa, jossa sydäntalvella päivä on lyhyt ja juhannuksenakin sataa lunta?

Koko talven paneelit ovat metrisen hangen alla ja tuotto näyttää pyöreätä nollaa.

Onko aurinkosähköjärjestelmässä mitään järkeä?

Vastaus on lyhyt ja yksinkertainen: on.

Kun kärjistysten sijaan tarkastellaan mitattua dataa (Ilmatieteenlaitos) Suomen ilmasto-olosuhteista, on helppo havaita, että todellisuudessa elämme oikein hyvässä paisteessa pohjoisesta sijainnistamme huolimatta.

Auringon kokonaissäteilyenergia

Näin meillä säteilee!

Aurinkosähkön mitoitus

Mikä olisi hyvä järjestelmän koko? Tarkasteltaessa kiinteistön energiankulutusta ja auringon säteilymääriä Suomessa huomataan, että meillä energiaa kuluu eniten silloin, aurinko paistaa vähiten, eli talvella. Kesällä taas sama toisinpäin: energiaa auringosta saadaan runsaasti, mutta kulutus on pienempää. Pimeän syystalven vuoksi ei nykytekniikalla omavaraiseksi päästä, mutta mukavan siivun omasta energiantarpeesta auringosta voi saada.

Aurinkosähköjärjestelmä tulee mitoittaa siis siten, että sähköä saadaan mahdollisimman paljon itselle ja mahdollisimman vähän myydään verkkoon. (Koska sähkönmyyntimielessä järjestelmää ei ole järkevä rakentaa.)

Aurinkosähkön kannattavuus

Kannattavinta aurinkosähkö on silloin, kun tuotettua energiaa käytetään itse. Kun ostat sähköä sähköyhtiöltä, maksat sähköstä ja sähkön siirrosta veroineen. Kun tuotat sähköä itse, maksat tuosta hinnasta alle puolet järjestelmän hankintakuluina. Siinä järjestelmän etu onkin: itselle tuotettu sähkö on halvempaa kuin seinästä ostettu (tai ainakin pitäisi olla, älä maksa järjestelmästäsi liikaa!).

Kun järjestelmä jossakin vaiheessa tuottaa energiaa yli kiinteistön oman kulutuksen, käyttämättä jäänyt energia myydään automaattisesti verkkoon. Verkkoon myydystä sähköstä sähköyhtiö ei kuitenkaan maksa samaa hintaa kuin asiakas siitä maksaa ostaessaan. Hinta saattaa vaihdella sähköyhtiöittäin, mutta kaava on yleensä kaikilla sama: sähköyhtiö maksaa pohjoismaisen sähköpörssin ilmoittamaa tuntikohtaista Suomen aluehintaa, eli spot-hintaa (Katso spot-hinta), ja siitä vähennetään joitakin sentin kymmenyksiä välityspalkkiona.

Eli lyhyesti: Omaan kulutukseen tuottaminen on järkevää, myyntiin tuottaminen ei ole.

Aurinkosähköjärjestelmän oikea koko

Kotitalouksien kannattaa mitoittaa aurinkosähköjärjestelmä niin, että suurin osa tuotetusta sähköstä käytetään itse ja mahdollisimman vähän myydään. Hyvä nyrkkisääntö omakotitaloissa on se, että pyritään tuottamaan noin kolmannes vuotuisesta kulutuksesta. Kolmanneksenkin tuotolla kesäkuukausina tulee jonkin verran energiaa myytyä, mutta ollaan kuitenkin järkevällä tasolla.

Miten parantaa järjestelmän kannattavuutta?

Järjestelmän kannattavuutta parannetaan yksinkertaisesti käyttämällä enemmän itse tuotettua energiaa. Käytännössä se tapahtuu kulutustottumuksia muuttamalla siten, että pyritään ohjaamaan kiinteistön sähkönkulutusta valoisaan aikaan. Veden lämmitys on yksi talouden suurimmista energiasyöpöistä ja lämminvesivaraaja kannattaakin säätää lämmittämään vettä silloin, kun aurinkoenergiaa on tarjolla. Myös kodinkoneiden esim. pyykkikoneen ajastus keskipäivälle on järkevää. Pienten laitteiden ohjaamisesta saatava hyöty saattaa kuulostaa pieneltä, mutta kun opettelet hyödyntämään ilmaista energiaa, saat järjestelmästä sen elinkaaren aikana useiden tuhansien eurojen hyödyn. Käytännössä järjestelmä maksaa itsensä takaisin ainakin kahdesti elinkaarensa aikana (nykyisillä sähkön hinnoilla)!

Aurinkosähkö tuotto

6 kWp:n järjestelmä tuottaa tässä 4100W maaliskuisena päivänä. Äkkiä imuroimaan!

Aurinkopaneeleiden urbaanit legendat

Huhujen mukaan markkinoilla on niin hyviä paneeleja, että talvella ja pilvisellä säälläkin saadaan energiaa. Tällaiset lupaukset ovat ehkä kirjaimellisesti tosia, mutta käytännössä hyödyttömiä.

Nimensä veroisesti aurinkopaneeli tarvitsee auringon säteilyenergiaa toimiakseen. Järjestelmä toimii automaattisesti ja tuottaa energiaa aina, kun auringon säteilyn määrä on riittävän suuri. Jos paneeleiden päällä on lunta tai taivas on pilvessä, on auringon säteilyteho alhainen verrattuna suoraan auringonpaisteeseen. Kyllä pilviselläkin säällä voidaan saada satoja watteja tehoa, mutta jos järjestelmän koko on esimerkiksi 4 kWp (kilowattipiikki, nimellisteho), niin täyteen tehoon ei päästä. Talvisen aurinkoenergian osalta kannattaa katsoa ylempänä olevaa ilmatieteenlaitoksen taulukkoa säteilyn määrästä. Kyllä tehoa saadaan, jos aurinko pääsee paneeliin paistamaan ja jos ylipäätään paistaa. Joka tapauksessa säteilyä ei talvella ole ainakaan niin paljon, että sillä olisi taloudellista merkitystä.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä, se tuskin on sitä.

Kotiwatti aurinkosähkö

Mitä hyötyä aurinkopaneeleista on?

Oikein mitoitettu järjestelmä:

  • On taloudellisesti järkevä hankinta
  • Tuottaa puhdasta energiaa kiinteistön tarpeisiin
    • Esimerkiksi 5 kWp:n järjestelmä voi tuottaa 30 vuoden aikana 120 000 kWh sähköä! Nykyhinnalla se on karkeasti arvioiden noin 16 000€.
  • Pienentää hiilijalanjälkeä
    • Valmistuksen päästöt on kumottu kahdessa vuodessa
  • On pitkäikäinen energianlähde
    • Paneeleiden tuottotakuut lähtevät 25 vuodesta.

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Kysy lisää!

Valikko