Aurinkopaneelin tuotto – Tuota sähköä ekologisesti omaan käyttöösi
Asennamme omakotitaloihin ja mökeille aurinkosähköjärjestelmiä, jotka tuottavat sähköä omaan käyttöön. Tällaisten järjestelmien hinnat ovat laskeneet viime vuosina roimasti ja ne ovatkin nykyään kaikkien saatavilla. Ammattimaisella suunnittelulla (oikea suuntaus, voimalan mitoitus tuotetun sähkön hyödyntämiseen) ja ammattitaitoisella asennuksella olemme saavuttaneet parhaimmillaan jopa 9-12 vuoden takaisinmaksuajat.
Lue aurinkopaneelien asennuksesta ja suuntaamisesta
Aurinkopaneelit sopivat kaikenlaisille kattotyypeille ja ovat loistava ratkaisu niin sähkölaskun kuin hiilijalanjäljenkin pienentämiseen. Lue lisää julkaisemastamme Aurinkosähkön ostajan oppaasta.
Aurinkopaneelilla et tuota sähköä hukkaan
Yleisimmissä mökkijärjestelmissä aurinkopaneeleilla ladataan akkuja, joista virtaa saadaan esimerkiksi jääkaapin toimintaan tai puhelimen lataamiseen. Omakotitaloihin asennettavissa järjestelmissä aurinkopaneeleilla saatava sähkö muunnetaan invertterillä kotitalouskelpoiseksi taloussähköksi ja siitä tulee ensisijainen sähkönlähde. Jos aurinkopaneelien tuotto on tarvetta alhaisempi, paikkaa normaali sähköverkko puuttuvan osan sähköntarpeesta automaattisesti. Vastaavasti, kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli oman tarpeen, ostaa sähköyhtiö ylituotannon automaattisesti.
Kun ylimääräistä sähköä syötetään omakotitalosta tai mökiltä sähköverkkoon, maksaa sähköyhtiö siitä esimerkiksi pohjoismaisen sähköpörssin määrittelevän hinnan eli ns. spot-hinnan. Ostohinnat vaihtelevat sähköyhtiöittäin, voit kysyä tästäkin lisää aurinkosähköammattilaisiltamme.
Auringon säteilyn määrä Suomessa
Auringon säteilyn määrää mitataan esimerkiksi säteilyenergianmääränä neliömetriä kohti (kW/m²). Säteilyn määrä on kohtuullisen tasaista, mutta toki hiukan vähäisempää maamme pohjoisissa osissa etelään verrattuna. Etelä-Suomessa kokonaissäteilyenergia vuodessa (eli taivaalta tuleva suora säteily ja hajasäteily (pilvistä ja maasta heijastuva säteily)) on Ilmatieteenlaitoksen mukaan noin 980 kWh/m² ja Keski-Suomessa noin 890 kWh/m². Suuntaamalla paneeli 45 asteen kulmaan ja osoittamaan etelään, vuotuisen kokonaissäteilyenergian määrä per neliömetri nousee 1211 kilowattituntiin Etelä-Suomessa ja 1127 kilowattituntiin Keski-Suomessa.
Tarkka järjestelmän mitoittaminen on tärkeää
Tällä hetkellä järkevintä on mitoittaa järjestelmä tarkkaan vastaamaan kiinteistön energiankulutusta ja tarvetta. Keväällä, kesällä ja syksyllä pystyt päiväaikaan hoitamaan isompienkin laitteiden sähkön tarpeen helposti aurinkopaneeleilla, jos asennettu järjestelmä on mitoitettu oikein.
Nyrkkisääntönä järjestelmän mitoituksesta on tuottaa noin kolmannes kiinteistön kuluttamasta sähköenergiasta. Jos kiinteistön kulutus vuodessa on esimerkiksi 15 000 kWh, niin suositeltu järjestelmän koko on silloin noin 5-5,5 kWp, jolla tavoitellaan noin 4500-5000 kWh:n tuotantotasoa.
Järjestelmä optimoidaan tuohon kolmannekseen siksi, että silloin sen vuotuinen tuotto tulisi mahdollisimman tarkkaan omaan käyttöön. Investoiminen laitteistoon pelkässä myyntitarkoituksessa ei ole taloudellisesti järkevää, vaan järkevintä on käyttää mahdollisimman paljon itse tuotettua sähköä, jolloin ostettavan sähkön määrä jää mahdollisimman vähäiseksi.
Aurinkopaneelin tuotto omakotitalossa
Aurinkopaneeleilla pystytään tuottamaan merkittävä osa kiinteistön sähköstä. Tämä kuitenkin vaihtelee hyvin paljon kuukausittain. Keskitalvella pimeimpään aikaan aurinkosähköä ei juuri tule. Kevättä kohden mennessä auringon määrä rupeaa lisääntymään ja samoin myös tuotto kasvaa. Esimerkkinä Jyväskylässä oleva esimerkkikohde tuotti vuoden 2017 huhtikuussa 7,2 kW:n järjestelmällä joka päivä keskimäärin 20 kW ja kuukauden tuotto oli noin 600 kWh.
Lue lisää aurinkopaneeleista omakotitaloon.
Myös kulutustapojen huomioiminen aurinkosähköön ryhdyttäessä on järkevää. Monessa taloudessa sähkön kulutus on korkeimmillaan iltaisin, kun auringosta ei enää saa energiaa tai sitä tulee vähän. Kulutuspiikkiä siirtämällä keskemmälle päivään, saadaan järjestelmästä suurempi hyöty irti. Tämä voidaan tehdä mm. ajastamalla lämminvesivaraaja lämmittämään päivällä, ajastamalla pesukoneet pesemään päivällä, jos talo on muuten silloin tyhjillään.
Aurinkopaneelin tuotto mökillä
Mökille aurinkosähköllä voidaan ajatella olevan kaksi eri toteutusvaihtoehtoa: pieni 12-voltin mökkijärjestelmä ja suurempi omakotiluokan järjestelmä, jolla voidaan tuoda kaikki sähköverkon mukavuudet mihin tahansa.
Pienempi 12 voltin mökkijärjestelmä perustuu pienempään paneeliin, säätimeen ja akkuun/akkuihin. Tällä järjestelmällä voidaan mitoituksesta riippuen käyttää sähköä led-valaistukseen, puhelimen lataukseen, radioon ja jopa jääkaappiin. Järjestelmä on yksinkertainen ja sen asennus onnistuu myös itse. Sähkölupia 12 voltin järjestelmän asennukseen ei tarvita. Järjestelmä on tarkoitettu mökeille, joissa ei ole sähköliittymää. Tämmöisellä järjestelmällä saadaan perustarpeet tyydytettyä keväästä syksyyn murto-osalla siitä hinnasta, mitä sähköliittymä voisi maksaa.
Suurempi 230 voltin järjestelmä perustuu samoihin aurinkopaneeleihin, mitä sähköverkkoon kytketyissä taloissakin, mutta tässä järjestelmässä energia varastoidaan akkuihin. Tämä järjestelmä mahdollistaa parhaimmillaan kaikki kodin mukavuudet siellä, mihin sähköliittymää ei olisi muutoin kannattavaa hankkia. Toimiakseen vuoden ympäri itsenäisesti, tämä vaihtoehto tarvitsee rinnalleen jonkun toisen energianlähteen esim. peruslämmön ylläpitämiseen.
Aurinkosähkön hiilijalanjälki
Aurinkopaneeli tuottaa energiaa niin, että noin kahden vuoden aikana paneelin valmistamisessa tuotettu hiilidioksidimäärä on kuoletettu puhtaalla energialla ja tämän jälkeen kaikki on kotiin päin.
Aurinkopaneelien huolto
Aurinkopaneelit tarvitsevat hyvin vähän huoltoa. Paneeli on alumiinikehyksissä, sen pinnalla on erikoislasi ja siinä ei ole liikkuvia osia. Ainoa huoltotoimenpide, jota voi vuosittain tarvita on ihan vedellä puhdistaminen mahdollisista roskista ja lehdistä.
Aurinkopaneelin elinikä on pitkä ja sen tuottokin taataan siten, että tehosta on jäljellä vähintään 80% vielä 25-26 vuoden käytön jälkeen. Käytössä on edelleen jo 80-luvulla asennettuja järjestelmiä.
Viimeisimmät kommentit