fbpx
Aurinkokeräimet

Aurinkopaneelien suuntaus

Paras asennuspaikka aurinkopaneeleille löytyy yleensä rakennuksen katolta. Katolla on yleensä paljon vapaata tilaa ja siellä aurinkopaneeli sijoittuu korkealle, jolloin esimerkiksi puiden aiheuttama varjostus on vähäisempää. Tällä vältetään myös matalien maatelinasennusten ongelma, jossa maahan kertyvä lumi haittaa alkukevään hyvää tuotantokautta.
Tärkeintä aurinkopaneelien suuntaamisessa on se, että aurinko saadaan paistamaan paneelikentälle esteettömästi mahdollisimman pitkään.

Ihannetilanteessa rakennuksen katolle asennettavat aurinkopaneelit suunnataan suoraan etelään, koska silloin aurinkopaneelit saavat tuotettua eniten energiaa rakennuksen käyttöön. Asennamme nykyään valtaosan kohteistamme aurinkopaneeleilla, joissa on niin sanottu kaksoiskennorakenne (half-cut), joka mahdollistaa perinteisiä paneeleita paremman tuoton myös osavarjostustilanteissa. Joka tapauksessa on hyödyllistä, jos aurinkopaneelit saadaan asennettua kaakon ja lounaan välille.
Jos tämä ilmansuunta ei rakennuksen sijoittelun vuoksi ole mahdollinen, voidaan selvittää mahdollisuus asentaa aurinkopaneelit kahteen erilliseen kenttään – esimerkiksi kahdelle eri kattolappeelle – jolloin toiselta lappeelta hyödynnetään aamuaurinko ja toiselta ilta-aurinko.
Teemme aina suunnitelman kohdekohtaisesti, jotta saat hankkimallesi aurinkovoimalalle parhaan mahdollisen tuoton.

aurinkopaneelien asennuskulma

Aurinkopaneelit kannattaa lähes aina asentaa katon lappeen suuntaisesti. Kattokulmasta poikkeava asennustapa on perusteltavissa käytännössä vain tasakattoasennuksissa (ja erittäin loiville katoille asennettaessa). Tällöin käytämme niissä nimenomaan näihin tarkoituksiin suunniteltua kattokiinnitysjärjestelmää, jolla aurinkopaneelivalmistajien kymmeniä vuosia pitkä tuottotakuu pysyy voimassa. Tasakattoasennuksessa kyseessä on siis kotimainen Oriman valmistama Heavy Snow Load kiinnitysjärjestelmä tasakatolle.
Alla vielä koottuna 4 hyvää syytä, miksi kattokulmasta ei yleensä kannata aurinkopaneeliasennuksessa poiketa:

  • Kattokulmasta poikkeava asennuskulma käsitetään yleensä julkisivumuutoksena, joka edellyttää hyväksyttyä (maksullista) rakennuslupaa (tai toimenpidelupaa)
  • Asennuskulmaa kääntävät kiinnitysjärjestelmät ovat hinnakkaampia
  • Asennuskulmaa kääntävä kiinnitysjärjestelmä voi aiheuttaa kattorakenteeseen tuulikuorman vuoksi lisärasitusta (vaatii ammattilaisen selvityksen)
  • Asennuskulmaa kääntämällä saavutetaan todennäköisesti vain muutaman prosentin tuottohyöty (toisiko 1 lisäpaneeli asennettuna lappeensuuntaisesti suuremman hyödyn?)

Eli aurinkopaneelien asennuskulma riippuu siis rakennuksen kattokulmasta. Tyypillisesti asennus kannattaa kuitenkin tehdä katon lappeen suuntaisesti. Olemme jo vuosia käyttäneet tähän suunniteltua, jopa 30 vuoden takuun omaavaa kattokiinnityjärjestelmää, jossa aurinkopaneelit kiinnitetään turvallisesti katon kantaviin rakenteisiin.

Olemme apunasi

Prima-rakentajien edustajat tekevät aurinkovoimalasuunnitelman jokaiseen asennuskohteeseen. Saat suosituksen aurinkovoimalan kokoluokasta, sen tuottokyvystä, parhaasta asennuspaikasta, sekä ohjeet aurinkosähkön hyödyntämiseen. Halutessasi kerromme sinulle tarjoamastamme verkkoakku -palvelusta, jolla voit nostaa aurinkopaneeleista saamaasi hyötyä.

Itse asennustyö on nopea ja hoidamme koko asennuksen yleensä 1-2:n päivän aikana. Teemme asennuksen jälkeen sähköturvallisuusmittauksen, sähkömittauspöytäkirjan, sekä ilmoituksen sähkön siirtoyhtiölle voimalan käyttöönottamisesta. Halutessasi avustamme energiayhtiölle tehtävän ilmoituksen tekemisessä.
Saat siis aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -palveluna!

Katso asiakkaamme mietteitä omakotitaloon asentamastamme aurinkoenergiajärjestelmästä.

Jos haluat pienentää sähkölaskuasi ja samalla pienentää hiilijalanjälkeäsi, ota yhteyttä ja pyydä meiltä ILMAINEN aurinkovoimalasuunnitelma. Kun kyseessä on omakotitalo- tai  kesämökkikohde, teemme suunnitelman sinulle täysin ilmaiseksi (arvo n. 300€).

Tilaa maksuton kartoitus tai soita numeroon: 044 533 3661

Valikko